Een meerderheid in de Eerste Kamer wil niet dat minister Henk Kamp van Economische Zaken de energiebedrijven Eneco en Delta dwingt te splitsen. Het besluit om de energiebedrijven te laten opsplitsen werd tien jaar geleden genomen.
Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf.
SP, CDA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS in de Senaat dringen er dinsdag bij Kamp op aan om Delta en Eneco pas te laten splitsen als ook in de energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten.
Energienetwerk in overheidshanden?
Eenzelfde voorstel haalde het eerder in de Tweede Kamer niet. Kamp wil de energienetwerken in overheidshanden houden, zodat die in alle omstandigheden voor energie kunnen zorgen en niet kunnen worden meegesleurd in commerciële risico’s van de leveringsbedrijven.
De partijen komen met hun voorstel bij het debat over de wet STROOM, waarmee Kamp de bouw van windmolenparken in zee regelt en zorgt dat de opgewekte stroom aan land kan komen. In die wet wordt ook de huidige elektriciteitswet opgenomen, met de sinds 2008 geldende bepaling dat energiebedrijven moeten splitsen. Tegenstanders grijpen dat aan om te proberen de eerder afgesproken splitsing tegen te houden.
Kamp wil splitsing Eneco en Delta doordrukken
Minister Kamp blijft erbij dat Eneco en Delta moeten splitsen. Hij negeerde dinsdag een wens van een meerderheid in de Eerste Kamer. Die vroeg hem om Eneco en Delta pas te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten.
Kamp piekert daar niet over. Hij neemt daardoor een risico want het is nu onduidelijk of de nieuwe wet STROOM die de komst van grote windmolenparken op zee regelt, dinsdag wordt aangenomen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl